Автор Тема: Митове за разликите между половете  (Прочетена 1882 пъти)

Wolfgar

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 1498
 • Път - не е пред теб, а около теб!
""Незнам в кой раздел да го сложа. Моля да се премести в правилният." - изтрии след преместване!"

Понякога прилагаме тази представа обаче твърде стереотипно. Очакванията от двата пола са базирани почти изцяло на типажите, определени за тях не толкова от биологията и физиката, а от обществото и начина, по който мъжете и жените се развиват в него.

От всичко това обаче, произтичат няколко мита за различията между половете, които витаят необезпокоявани в съзнанието на хората, без да са съвсем верни. Има модели на ролите на половете, които всъщност моделират представите ни за мъж и жена и тяхната биология и поведение. По силата на тези митове двата пола изглежда, че са много по-различни отколкото са в действителност.

Да разбием няколко от тях на пух и прах и да протегнем ръка за съюзяването, а не за разделението между половете.

Жените се стремят към моногамна връзка повече от мъжете

Биологически няма такова нещо: и мъжкото, и женското тяло реагират по един и същи начин на обвързването в двойка и няма никаква биологическа разлика между усещанията при привързване и желание. В няколко социологически проучвания се оказва, че и двата пола предпочитат да имат повече опит в емоционалните и сексуални връзки, т.е. се стремят към по-голям брой такива.

Митът идва оттам, че повече мъже споменават доста високи цифри за брой на партньори, отколкото жени и според  тези по-високи бройки излиза, че по принцип на мъжете се падат повече връзки/контакти, отколкото на жените.

Мъжете искат повече секс от жените

Това е най-вероятното предположение на повечето хора, но се оказва, че мъжете и жените правят горе-долу по равно количество секс през живота си.

Жените са по-добри родители от мъжете

Жените раждат, а мъжете – не. Жените кърмят, а мъжете не. Ала въпреки това и двата пола имат еднакъв потенциал като родители и дори еднаква хормонална реакция към бебета. Успехът ни като вид се дължи именно на това, че, и мъжете, и жените на всякаква възраст са влагали усилия в отглеждането на следващите поколения. Жените раждат и кърмят, но можем еднакво да се грижим за децата, като нито единият пол не става автоматично по-добър родител от другия.

Мъжете са по-агресивни от жените

Всичко зависи от това какво имате предвид под „агресия". Мъжете и жените не са различни в начините, по които изразяват гнева си. Но мъжете са тези, които по принцип са склонни по-често да приложат физическа агресия.

Двата пола са малко или много еднакви при конфликт един с друг, но мъжете като цяло са по-големи и по-силни. Това не ги прави по-агресивни по природа от жените, ала те могат да използват физическата агресия по-ефективно от жените.

Всеки с хормоните си

Разпространено е схващането, че мъжете и жените имат различни хормони – тестостерон за мъжете и естроген за жените. Това обаче не е вярно: хормоните в телата ни са еднакви и няма изцяло женски и изцяло мъжки такива. И двата пола получават прилив на тестостерон при определени поводи (скандал или важно състезание), както и атака от окситоцин и пролактин при вида на новородено например. Може да има разлики само в нивата на съдържание и влиянието им върху поведението на половете.

Мъжкият и женският мозък са различни

Ако действително имаше дълбоки биологични и поведенчески разлики между мъжете и жените, то това щеше да проличи в мозъците ни. Истината е обаче, че те са почти еднакви – мъжкият мозък е малко по-голям (каквото е и тялото му), а женският спира да се развива малко по-рано (както се случва и с тялото на нежния пол), ала разликите, малко или много, се изчерпват до тук. Мозъкът е просто човешки, а разликата идва само от начина по който го използваме.

Мъжките и женски гениталии са абсолютно различни

Повечето хора смятат, че няма нещо по-различно от половите размножителни органи: пенис за мъжете и вагина за жените. Но дори и тази основна разлика не е съвсем коректна, тъй като малцина знаят, че гениталиите и на двата пола се развиват от една и съща маса ембрионални клетки. Първите шест седмици от развитието на плода тези тъкани се развиват абсолютно идентично и чак на 6-7 седмица, в зависимост от това дали ембрионът има XX или XY хромозоми, започват да се различават.


Източник: Интернет
"Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... :D"

Foucault pendulum

 • "Videmus nunc per speculum et in aenigmate"
 • Зарибен
 • *
 • Публикации: 363
  • лично
Re: Митове за разликите между половете
« Отговор #1 -: Юни 25, 2012, 11:04:29 »
Еми частта с "Мъжете искат повече секс от жените" хич не е вярно обяснена. Факт - мъжете като цялото са "програмирани" да мислят повече за секс, което означава, че искат повече секс. Т.е. ние, жените, на моменти просто решаваме да им угодим. If you know what I mean...


Жените се стремят към моногамна връзка повече от мъжете - хаха, да бе да, нито това е вярно, нито твърдението под подзаглавието ;)

Всеки с хормоните си - точно така е, каквото и да пише по-долу - просто са в различни количества в тялото

Мъжките и женски гениталии са абсолютно различни - пасват си като "ключ с ключалка"


Ali_Lun

 • Новичък
 • *
 • Публикации: 38
 • Дзен
Re: Митове за разликите между половете
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2013, 16:06:57 »
Подкрепям,предпоследното мнение ! :-*