Автор Тема: Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията  (Прочетена 2067 пъти)

praiseyou

  • Гост
Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията
« -: Ноември 17, 2011, 20:21:31 »
Уточнения:

1.   Множественото число на думата „Гуру” е „Гурута”, нарочно съм заменил думата.
2.   Ще се радвам, да коментирате, допълвате, критикувате.

Легенда:

Гурувци: Водачи (индивидуални или организации) на един или повече Хора, обещаващи просветление, Духовно израстване, здраве, спокойствие и вечно Щастие. В случая термина, не включва истински Водачи.
Егото: …Егото
Пътят: Личният Път(в Духовно отношение) на всеки един от Нас.
Илюзията: схващането, че нещата идват отвън.

 Когато вървим по Пътя, винаги попадаме на Гурувци.. дали ще са под формата на Просветители, Йоги, Учители, Организации, Конспиратори..няма значение. Трябва да знаем, че когато възприемаме някой, като наш Гуру то това означава, само едно нещо – че сме се поставили в по нисшо положение, а това не е правилно. Разбира се това не означава да не проявяваме неуважение. Човек НЕ може да „падне” или да се „издигне” повече, отколкото ВСЕКИ друг човек!
 С тези си думи, нямам предвид да не слушаме никой, понеже Знанието е безгранично, а по скоро да внимаваме.. Тук говоря за „сляпото” следване и Ограниченията, които Ни налага това.
Например, отиваш на някакъв Просветителен семинар по Пранаяма (дихателни упражнения в йога) и там ти се казва „Дишай по 7000 пъти всеки ден, по тоя начин, 70 месеца и ще си по-здрав, по-щастлив, по-богат и по-осъзнат.”, същото ще ви каже и Соларният Човек: „Гледайте слънцето по 15 минути на ден и това ви Гарантира, че ще…”, същото ще ви кажа и аз: „Пипайте си петите всяка сутрин по 14 пъти, като при всяко докосване издавайте звука: „чхрмгзпцъ” през носа и тогава ще..”. Това ни води до извода, че няма Универсален начин за постигане на Просветление и Духовно израстване..
 Слушането на Гурувци е Винаги много Удобно – те ти дават, всичко „смляно” и наготово, няма нужда да достигаш до Свой си истини, няма нужда да мислиш.. Гурувците, използват всички средства за достигане на тяхната аудитория: на живо, в Интернет сайтове и форуми, в Масовите и не масови медии, книги, филми.

 Разликата между истински Водач, който наистина иска да сподели Знание и Гурувец е: Гурувците Изискват – Пари (най-вече), вашата Енергия, или Вашето внимание, т.е. да искат вид Обожествяване, понеже Гурувците имат високо Его и обичат да го чешкате, чрез изразяване на благодарност или „рекламиране” пред „други”. Егото.. Егото също ни подбутва към търсене на тях(гурувците).. Защото ние си мислиме, че след като даден Гурувец, ни обръща внимание, то ние сме нещо повече от Другите, които си нямат такъв велик и готин Водач, като Нашия.
Това е пълна Илюзия, защото вместо да насочваме Енергията, Мислите и Чувствата си в правилна посока, ние ги даваме за Чужда кауза. Пак повтарям, че това не означава да отхвърляме Знание, независимо от къде идва, важното е да бъдем винаги Критични и да не вярваме с леко сърце на НИЩО създадено/измислено от човек!

Основни неща за които трябва да следим при комуникация с Гурувци:
- Изискване на „лепта”, заплащане. Разбира се, естествено е когато някой Водач, иска да сподели Знание за много хора и има разходи за наем на зала, храна, напитки, да се плаща някаква такса.. но тя трябва да е в границите на нормалното. Ако Водачът, наистина иска думите му да докоснат сърцата на хората и да им помогне по този начин, то той би ви допуснал безплатно до лекцията си, след като го помолите разбира се.  Внимавайте и при предлагането на „безплатно” Знание, това е любим приом на различните Секти и тъмни организации. Не означава че всичко безплатно е Добро и качествено!
- *Много Важно*: Избягвайте Гурувци, които твърдят, че САМО тяхното Учение може да ви помогне във Вашите Търсения! Това не е вярно.
- Внимавайте, ако на дадено мероприятие (семинар, организирана среща..) се изпълняват Ритуали – пеене на Мантри, специфични танци/движения, молене/отдаване на почит на познати и непознати същества. Бог не Изисква почит, защото реално няма такова понятие като Бог (човешка измислица).

 Егото винаги се опитва да ни дърпа назад.. разбира се, то е нужно до един момент, за елементарното ни Оцеляване, но след като човек тръгне по Пътя то става излишно. То обича да ни изпраща Съмнения: „Това наистина ли е така? Във вестника пише друго…(поставяне в нисшо положение)”, „Това не може да е истина защото Обама (поставяне в нисшо положение) казва друго..”. Най-често използваната думичка във всяка една страна по целият свят е думичката „Аз”…
 Егото не иска да се измъкнем от Илюзията и би крещяло с пълна сила, само и само да ни отклони! То често пречи на развитието и на вече „извисени” хора, както и пречи на това да помагат на другите със Знания и действия, поради извинения от сорта на „това Знание е опасно”(има и такива знания наистина..)  „ще си прецакам Кармата” или „имам си специална мисия, нищо друго не важи”..
 Как да разберем, когато Егото говори чрез Нас? – Наблюдавайте думите и мислите си; Честата употреба на думи и фрази от сорта на: „Аз”, „Искам”, „Имам”, „Той/Тя/То в виновен”, „Самочувствие” и т.н. са сигурен индикатор за проблем с Егото. Когато го Знаеш, може да го Победиш..
 Голяма грешка, която вървейки по Пътя често допускаме е след като намерим Думи, които ни допадат или чувстваме като Истина, да започнем да пуснеме кепенците и да не приемаме никакви гледни точки противоречащи на тези Думи или на Гурувеца, който ги е казал! Друга „грешка” която се допуска е „Проповядването” т.е. след като човек е научил нещо, което е важно за Него самият в Личен план, или му е помогнало да реши даден проблем, да започне да го Налага на другите, като нещо задължително. Непоискано Знание, няма как да бъде разбрано. Доброто не проповядва, а Споделя! Можем да се „хванем” в проповядване и пускане на кепенците, ако например забележиме, че след всички Наши думи, слагаме името Си или това на нашият Гурувец…

 Завършвам с един импровизиран превод на песента „This is Your Life”/”Това е Твоят живот”, която е саундтрак към филма „Fight Club”/”Боен клуб” и е създадена от Dust Brothers (вече се казват Chemical Brothers). Истината не е само красиви, добри и светли думи, защото истината просто Е:

 Това е Твоят Живот

и ти отваряш вратата
и навлизаш навътре
сега  сме в нашите сърца
сега си представи твоята болка
тя е бяло кълбо от лечебна светлина
точно така, почувствай своята болка,
самата болка,
тя е бяло кълбо от лечебна светлина

( АЗ НЕ МИСЛЯ ТАКА ! )

това е Твоят живот,
добър до последната капка,
няма да стане по-добър от това
това е Твоят живот, и той изтича
с всяка една минута
това не е Семинар,
това не е и почивка за уикенда
там от където си сега дори
не можеш дори да си представиш,
как ще изглежда Дъното.

само след катаклизъм
ние може да се съживим
Само след като си изгубил
Всичко, само тогава си
свободен да правиш Всичко.
нищо не е в застой,
всичко еволюира
всичко се
разпада на части

Ти не си красива и уникална снежинка
Ти си същата разлагаща се
органична материя, както всичко друго
ние всички сме част от същата купчина компост
ние сме всичко-пеещите,
всичко-танцуващите ла*на на света
ти не си твоят банкова сметка
ти не си дрехите, които носиш
ти не си съдържанието на твоят порфейл
ти не си твоят рак на червата
ти не си твоето латте кафе
ти не си колата която караш
ти не си твоите ши*ани обувки от „каки”(вид плат)

Ти трябва да се предадеш

Ти трябва да Осъзнаеш, че един ден ще умреш,
докато не си осъзнал това, ти си безполезен
аз казвам,нека никога не бъда Завършен
аз казвам, нека никога не бъда задоволен
аз казвам, донесете ми от шведските мебели
аз казвам, донесете ми от новаторското изкуство
аз казвам, донесете ми по чиста кожа и перфектни зъби
аз казвам, ти трябва да се предадеш
аз казвам, еволюирай, и нека чиповете
падат там където могат

аз искам да ме удариш колкото сила имаш

Добре дошъл в Боен Клуб,
ако това е първата ти вечер тук
ти трябва да се биеш

Житара

  • Новичък
  • *
  • Публикации: 9
Re: Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията
« Отговор #1 -: Септември 19, 2014, 19:04:22 »
Чудесен филм, майсторски сценарий и за жалост лъжа, почти перфектно вплетена в него, зееща
със зъбатата си паст, готова да глътне всекиго повярвал в нея. Тъкмо да се изкефя на филма и
не можах.
Докато го гледах знаех, че се е харесал на много търсещи смисъла хора. Истината във филма ще
спомогнеда бъдат завъртяни много умове около лъжата му. Все пак, за това са филмите и не само...
 
Чрез филмите, може да се доближите до плана на промоутърите, които мислят че контролират тази реалност.
По този начин може да бъдете в час със теченията, от които трябва да се пазите, следователно и
с теченията които биха ви били полезни.

По отношение на гурувците:
Бих ги уважил като личност, бих ги уважил като ум, интелект и човек, ни повече ни по-малко. Моят личен път не е негов, както неговия личен път никога няма да бъде мой и при все ние с него вървим в един път, както вървим в един път с всичко което е дошло от Духа.
Не гледайте гуруто с притъпени сетива просто поради мнителност или досада, защото може да пропуснете бисера който се опитва да ви предаде в ръката. Дори около бисера да има кал, това не го прави по-малко ценен за вас.
Колкото хора по земята сме, толкова и гурута има. Всеки има потенциал да бъде учител на собственото си същество и едновременно с това да се учи от него, всичките закономерности които са и които ще пребъдат, са пред очите ни...