Автор Тема: НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?  (Прочетена 2490 пъти)

Wolfgar

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 1498
 • Път - не е пред теб, а около теб!
НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?
« -: Февруари 04, 2013, 12:53:24 »
Цитат
Социалният психолог проф. д-р Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра „Психология“ във ВТУ „Св. Кирил и Методий“ и във Варненския свободен университет. Зам.-председател е на Центъра за демографска политика. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.

-Проф. Иванов, от Центъра за демографска политика твърдите, че България е пред демографска катастрофа. Кое ви дава повод за такава стряскаща констатация?

-Демографският въпрос е най-укриваната и най-премълчавана татема. Зловещата истина гласи: „Българите изчезват от лицето на земята. В обозримо бъдеще те, първо, ще са екзотично малцинство в собствената си държава, а после въобще няма да има българи.“ За това говорят отдавнашни и по-скорошни изследвания и анализи на наши статистици и демографи. За това говорят и последните данни на уважавани международни институции по отношение на демографията.

-Посочете данни, които да доказват тезата ви, че се топим като държава, че изчезваме като нация с всеки изминал ден.

-Данните не са на нашия Център за демографска политика, а на уважавани международни институции, както и на Националния статистически институт (НСИ) и други казионни институции - Агенцията по заетостта, здравното и просветното министерство. Нима могат да се поставят под съмнение проучвания на  американското ЦРУ, на Евростат, на Световната банка, Photius Coutsoukis или „Нешънъл джиографик“? Те заслужават доверие. Броят на българското население падна под седем милиона. С това се връщаме 65 години назад. През 1947 г. България е на първо място в света по скорост на намаляване на населението. Според прогнозите на Световната банка, установила възможност за +54% общо увеличаване на населението на планетата за периода 2000-2050 г., за същия период българското население ще спадне с минус 43%, и през 2050 г. ще бъде едва  4 531 000 души.

-Извинете, но ще подложа на съмнение това число минус 4,5 милиона за България през 2050-а. Как точно е направена  тази сметка?

-Да, числото е стряскащо, но това е жестоката истина. Сметката не е трудна. В края на 2012 г. населението на България е седем милиона. Според проучване НСИ твърди, че за десет години населението на България е намаляло някъде около 7,6%. Приблизително колкото казва и ЦРУ - 7,9%. Това прави около 56-60 хиляди души на година. За десет години цифрата става 600 хиляди, а за 40, т.е. до 2050 г. - вече ще бъдат 2,4 млн. души по-малко. Извадете ги от седем милиона и ще получите стряскащата цифра - малко над 4 милиона и половина.

-Пак ли политиците ще виним за ужасяващата перспектива? Имаха ли те през годините след промените национална кауза по този проблем?

-Боже, каква обща национална кауза имат тези хора от 20 години насам?! Първо, правителствата, които дойдоха след 1989 г., бяха съставени и от доста невежи хора. Някои от тях даже не са и българи. Знаете ли, че в Берлинския договор като точка първа е било записано: правителството на България трябва да бъде съставено от християни. Някои от тези хора не са християни. Колкото и да е еретично, но мисля, че тези хора навярно не са имали интерес да защитават доброто на България. Иначе не мога да си обясня всичко станало у нас след промените - разрухата на селското стопанство, на индустрията, на образованието, на здравеопазването. Погледнете какво стана с Черноморието, с дюните... Та това са тежки престъпления от национален характер!

-Звучи като „България е една разрушена държава“. Много е тъжно...

-За съжаление това е истината и тя не е ваша или наша, а на авторитетното списание „Икономист“. Цитирам ви какво казва то: „България е най-тъжното място в света.“ По усещането на човек за благоденствие ние сме на 240-о място от 250 страни. Нещастната част от населението ни е 36%.

-Е, българите по принцип сме повече песимисти, отколкото оптимисти...

-Не съм съгласен. След Освобождението, в началото на XX век, тръгваме стремително към Европа. Доколкото си спомням, през 1937-а дори сме били в десетката на най-проспериращите страни на континента. Погледнете всички хубави неща, които са станали - железопътната мрежа, сградите в София, в Русе, паметниците... Населението на България е било оптимистично настроено към бъдещето си. Но работата се обърква 1944 година. Сега показателите ни, за съжаление, са като на страна от Третия свят. Нашият център само преди дни реализира проект на ТОП 10 на най-печалните демографски събития за 2012 година.

-Какво ни пречи да сме като другите - политиката на управляващите или манталитетът на българина?

-Дълбокото ми убеждение е, че ни пречи деформацията на националната психика на българите след петвековното турско робство, то е променило съзнанието ни. Пречи ни и самата държавна уредба със законите си.

-Посочете пример.

-Държавната ни уредба е такава, че не позволява да има богати и предприемчиви хора. В България няма нормата, която да дава право само на един, най-големия член от семейството, да наследи целия имот. Имотите се раздробяват и постепенно всички стават еднакво заможни, в смисъл бедни. Няма я средната класа и другите, да ги кажем едри земевладелци или индустриалци, които да вложат пари и да създават много работни места. Да, сега има богати, но те не са като братята Евлоги и Христо Георгиеви, като Минчо Палавеев и още много дарители патриоти.

-От картата на България изчезнаха доста села, обезлюдяването продължава.

-В България има 183 села фантоми! НСИ сочи, че в тях не живее нито един човек! Заради политическата обагреност на подобни изследвания според мен те са и повече. Ако се вгледате във факта, че 1262 селища (24% от всичките 5329 населени места) са с население от 10 и малко повече от тях – до 99 души, това означава че след 10-20 години те също ще изчезнат, понеже всичките им жители са възрастни.

-В колко места в страната етническите българи са по-малко?

-По официални данни в 26% от всички населени места в страната, това са 1398 селища, етническите българи са малцинство сред турци, роми и др. И тази тенденция се усилва. След години ромите ще станат най-много и това не е новина.

-Но НСИ твърди, че населението от ромски произход е намаляло с 14% за десет години?

-Не знам как да нарека това - смешно, тъжно или абсурдно. Когато се твърди това, означава, че майките от този етнос раждат средно по по-малко от две деца. На кого да вярваме - на очите си ли, или на НСИ? Та самият статистически институт има изследване, в което се казва, че само един процент от жените от българския етнос  имат по три или повече деца, докато при ромите данните сочат, че 35-6% ???са тези, които имат над четири деца. Как тогава този етнос е намалял, невъзможно е.

-Какви мерки трябва да се вземат, за да не се случи този демографски апокалипсис, за който говорите? Или сме закъснели?

-Държавата ни е погинала. Трябват крути, много крути мерки. С национална програма, ангажираност на всички сектори - в сферата на образованието, на социалните дейности, ако щете и в сферата на контролиране на раждаемостта, на здравеопазването. Но е късно, много късно. Държава, която има такъв отрицателен прираст, на първо място в света, тя вече е смазана. Унижена от политиците си, които виждат - да, виждат! - но не чуват.

-От години се говори за интеграция на ромите, на другите етноси, но резултатът е нулев, толкова много пари се похарчиха за това.

-Т.нар. интеграция я наричам тъп термин. За нея са похарчени стотици милиони, а някой да е виждал интегриран ром? Е, има някои изключения. Но тя не се получава, защото е свързана със социално-икономическия статут на човек. У нас текат много опасни етнодеформационни процеси, но никой не се интересува от тях.

-Какво имате предвид?

-Погубва се културната идентичност на българите. С начина си на живот ние ставаме повече роми. Вместо ромите да възприемат българските и християнските ценности, ние станахме по-тарикати от тях! Загърбихме отколешни православни добродетели. Защо? Може би ни е по-лесно...

-Но тези негативни характеристики, които посочихте, все от ромите ли идват?

-В периода, когато българинът не е бил атеист, а дълбоко вярващ човек, тарикатството, кражбата, измамата и лъжата не са били сред нашите ценности. Българите днес са бездушни, безропотни и наистина нещастни. Безотговорни в много отношения, и дори към собствения си живот. Освен влиянието на ромите ние се и турцизирахме. Влезте в която и да е книжарница и ще видите колко турски книги има преведени. За сериалите на съседите ни по най-големите телевизии да не говорим. Освен това погледнете в интернет колко турски имена са предпочитани за новоредените. Натиснете на името Инджи и ще видите за какво говоря. Ако си затваряме очите, просто ще изчезнем.

-Не казахте нищо позитивно. Няма ли по-добра новина, прекалено черноглед е разговорът ни.

-Не го казвам, за да стряскам. Казвам го, за да си отворим очите и да действаме. Няма време! Знаете ли, че след години, може би две-три десетилетия - тогава, когато ромите ще са мнозинство в България, е логично да има не само президент, но и председател на Народното събрание, който да е ром. Това никак не е невъзможно, щом САЩ имат афроамериканец за президент.

Цитат
ТОП 10 на най-печалните демографски събития у нас за 2012 г.

1. Българското население намаля под 7 милиона.

2. Броят на новородените бебета е спаднал за последните две години със 17,%%.???

3. По смъртност на населението (14,32%) България зае първо място в Европа.

4. Вече има 183 напълно обезлюдени села фантоми.

5. В 1398 градове и села (26,2% от всички селища) етническите българи вече са малцинство.

6. България е европейски шампион по безработица (официална 11%, реална 25%).

7. Разходите от бюджета за издръжка на ромите станаха 3,2 млрд. лв.

8. Нарастват социалните конфликти - блокадите, масовите протести са с 21% повече от 2011 г.

9. По благополучие падаме на 140 място, между Чад и Сенегал, от 155 страни.

10. Намалява интелигентността на нацията ни, вече сме на 47-о място.

(в. Преса, печатно издание, брой от 360 от 10 януари 2013)

Източник:
http://paravankofivan1.blog.bg/lifestyle/2013/02/04/nikoi-veche-ne-moje-da-spasi-bylgariia.1049590
"Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... :D"

Странник

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 585
 • Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Re: НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?
« Отговор #1 -: Февруари 04, 2013, 13:25:31 »
Един повърхностен поглед само над бита
на етническите малцинства роми и турци
ми показва че тези семейства раждат деца
независимо от социалния си статус,комфорт
или благополучие.
Съвсем по друг начин стои въпроса при нас
българите - с много хора сме коментирали
по един или друг начин темата за децата и
почти винаги се изтъква - кариера,липса на
средства,недостатъчен битов комфорт или чисто
и просто нежелание да си развалят фигурата
както и немалкото грижи по отглеждането на децата.
В заключение мисля че нещо много сериозно куца в
съзнанието на днешните българи и за да се запазим
само в сегашния си брой като нация
всяко семейство трябва да има минимум две деца.
Политиката,политиците или каквито външни или вътрешни
фактори да споменем са еднакви за българи,роми и турци.
Но ние имаме отрицателен прираст,а те положителен.
Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Бъди промяната която искаш да видиш в този свят!

Wolfgar

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 1498
 • Път - не е пред теб, а около теб!
Re: НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?
« Отговор #2 -: Февруари 04, 2013, 13:33:34 »
Каквото и да кажем в повече ... е безсмислено ...
Но това което каза ти си е така ...
Има нещо сбъркано някъде в системата ... И то май в нашата собствена - вътрешна.
Но така или иначе, аз няма да коментирам, защото не ми е известно да съм допринесъл за демографският прираст ... което явно ве е добре  :(
"Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... :D"

Johny Liv

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 1086
Re: НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2013, 17:40:11 »
Сбъркването идва от това, че във вековете, след последния БЪЛГАРСКИ цар, гена отслабва. Разбира се, това е планувано и изпълнено чудесно след като бива въведен "троянски кон" от западна европа, който чудесно се справя със задачата да имплантира стадното мислене и да се поддържа това през годините до днес.
Пра българският ген е носителят на държавност, устойчивост, войнственост, издържащ на болка и името НА...
Всичко това е претопено. Съответно започват предателствата на хора, като Левски например, служенето на чужди империи и интереси. Това е - слаб ген. И все пак има хора, които го носят - Кръвта вода не става.

Странник

 • Потребител неЧовек
 • *
 • Публикации: 585
 • Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Re: НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ?
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2013, 19:29:05 »
Кой какво е допринесъл и кой какво ще/може да
помогне са едно и също нещо с хронологическа разлика.
Това че днес съм аз,значи че утре ще си ти... и ако пожелаеш
и ще можеш.
Който иска - намира начин,който не иска си намира и оправдания.

По един или друг начин генът си е ген,но манталитета и унаследеното
възпитание и личен пример са също от съществено значение.
Рядко ще се появи Левски отново излязъл от заможно семейство
учил в духовна семинария,владеещ три езика - турски,арменски и гръцки,
но отхвърлил целия си живот и личност ей така без някакъв пример.
В периода от Освобождението до 1944 г. в България се е обособила
средна и висша класа които по всеки смисъл са били пример за подражание
и почит от народа.
Всеки гражданин тогава е знаел какво е това армейски офицер от царската армия
и не случайно нашите войски са пердашили на няколко фронта няколко армии.
Не случайно славните и модерно въоръжени войски на англичаните са търпели
поражения в сраженията покрай Дарданелите при опита на английския флот за десант.
Това няма как да се случи със слаб ген...или го имаш или го нямаш в себе си.
Всеки лекар,даскал и поп са били на висока почит като учени и мъдри люде...
Къде ли са те сега?
През 1944г. цялата тази средна и висша  класа е била унищожена и прогонена извън
България.
И от тогава насам обект за подражание са били дребните душици,клюкари,доносници и
всевъзможни подмазвачи и сплетници които със сервилния си живот си докарваха и
положение в обществото и облаги всевъзможни както и успехи в кариерата.
Този долен и подмазвачески дух битува и днес в обществото ни.
Реално ако се огледаме на кого бихме искали да подражаваме?
От кого да вземем пример?
И малкото публични достойни люде бяха вкарани миша дупка от
долните завистници и всевъзможни новоизлюпени псевдобизнесмени.
Публицистични предавания които наистина казваха нещо с блестящи
анализи бяха свалени от екран.
Блестящи журналисти с огромен опит,интелект и знания бяха заменени
с удобни сервилни журналистчета с жълто около устата.
И до днес е така и в това време живеем Johny Liv
И определено не мисля че само гена ни е виновен с нещо...
защото много съм пътувал по света и ще ви споделя нещо много
просто... като чуят че си руснак,българин,сърбин или славянин
въобще се дърпат страхливо от теб на далечно разстояние.
От каквото и да е породен този страх или неприязън мен лично
това ме забавлява искрено защото осъзнавам като българин
макар и със скапаните си гени сме заплаха за една голяма част от
европейските народи които виждат чудовища и в сенките си вече.
Но спирам дотук че тази тема е много пространна и засяга много
страни от живота ни...
Само исках да добавя че според броя на децата явно излиза
че турците и ромите освен че са по-необразовани явно и могат
да обичат и по-силно и по-дълго ... затова и ще ги има.
Бог ни ги е пратил пред очите да се учим от тях ,както и те от нас.
Вместо това ние се заплюхме взаимно и е дълбока и трайна тази непоносимост
между етносите в една или друга степен.
Е ще дойде ден в който и ние и те ще си плащаме за грешките.
А дотогава...поне да спасяваме де що каквото е останало...
Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Бъди промяната която искаш да видиш в този свят!