Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

За религията

Неактивен Палечка

 • Редовен
 • *
  • Публикации: 112
 • Дзен
ЗА РЕЛИГИЯТА

Вяра има там, където липсва знание. Човек може да вярва в каквото си пожелае. Освен да вярваш, трябва и да изучаваш света. Ако само изучаваш света, ще бъдеш еретик и неверник, но ако останеш само с вярата си, няма да се доближиш до Бог, а ще останеш все така далеч от неговата светлина.Така че сляпо вярващият християнин с нищо не е по-добър от сляпо вярващият мюсюлманин. И двамата са еднакво далеч от Бог.

Колкото по-малко знае човек, толкова по-ограничени са неговите духовни търсения и по-убеден е, че познава истинската и права религия. Именно тези хора са агресивнии се борят да превърнат хората около себе си във вярващи. Те разглеждат човешките души като агнета и се борят да привлекат към себе си , колкото се може повече вярващи. Но човек не е животно и няма значение към коя религия се брои и колко вярва, а колко познава Бог и света, и в какво вярва.

...

Всеки вярва, че неговата вяра е истинската и че всички други учения са грешни. Низшите духом хора, независимо евреи, християни или мохамедани, смятат така. Това е причината да има религиозни войни и нетърпимост.

...

Омразата води до гибел не този, когото мразят, а този, който я изпитва и я спотайва в сърцето си.От книгата "Еничар", 1-ви том от петлогията "Ятаган и меч" на Токораз Исто


Неактивен Палечка

 • Редовен
 • *
  • Публикации: 112
 • Дзен
- След преминаването на Земята в по-горен етап от еволюционното й развитие, църквите ще претърпят ли трансформация?

- Ще претърпят. Както в християнската, така и в останалите религии ще настъпи израстване. Ще се разкрият тайните и заблудите, които държат хората в подчинение и ще се извиси духовната същност на религиите и храмовете. Постепенно религиите ще се обидинят и ще се върнат към единният общ корен на всички религии. За това е необходимо време, но в процеса на това обединение ще се установят много забравени практики, философии, учения, знания, които ще помогнат на цивилизацията ви да направи бърз и голям скок в еволюц. си развитие, като едновременно с това тя ще приспособи по-бързо и по-лесно към повите условия на живот, както и към съвместно съжителство с произлизащата от нея Шеста раса.

от М. Миланов - 4-та част


Неактивен Палечка

 • Редовен
 • *
  • Публикации: 112
 • Дзен
Исус е на всички и всеки има право да го разбира, както иска и да вниква в думите му, доколкото може.

......

Фанатизмът започва, когато някой реши, че е най-близо до Бог и че само той разбира думите му. Обикновените вярващи от различните вярвания са точно такива. Ние сме изследователи на вярата, но не вярващи. Това е разликата между тях и нас.

.....

Причината за религиозната ревност е, че всеки твърди, че е по-близо до Бог, че разбира Бог по-добре от останалите и че той е Избраният, не е в Бог, а в човека. Всеки, който се чувства слаб и незначителен и иска животът му да е предопределен той да е нещо значимо и изключително, вместо да признае същността си, се скрива зад "Бог" и започва да говори така, все едно говори Бог. Такива хора са обаче далеч от Бога.

.....

Ако останеш вярващ ще продължиш да изпитваш религиозна ревност към всяка нова религия или учение, до което се докоснеш. Такава ревност може да изпиташ и към идеи и към изкуство. Дори обикновената ревност между хората е също такава.

В основата на всяка ревност стои желанието да притежваш и страхът да не загубиш. Такъв човек обсебва нещото, което го е привлякло, фиксира се върху него и скоро се оказва зависим от него. Хората правят това непрекъснато. Те казват: "Аз не мога без това или без този!", но грешат.


От Токораз Исто - "Ятаган и меч"


Мортиша

 • Гост
„Религиите умират, когато се докаже правотата им. Науката е списък от мъртви религии.“
Оскар Уайлд


Porsha

 • Гост
Докато ти се лигавиш
с кичозната захаросаност
на едновкусни торти,
аз се храня
с труповете
на неудобни
психически смърти.
Само не ми натяквай,
моля,
че ти развалям
купона!


Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен
"Църквата бе глобален политически концерн с предмет на дейност душевните терзания на хората, относно възможностите за капитализиране на определни действия в настоящия живот и прехвърлянето им в активи на задгробния такъв. Църквата бе най-успешният търговец, защото продаваше скъпо и прескъпо... нищо! Няма срок на годност за нищото, няма рекламации на стоката, защото на касовата бележка пише "смъртен акт". "
Петър Делчев - "Кастинг за месия"
.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....