В една друга тема(ето тук в темата ми за (К)ху-то-
http://www.dzenx.com/index.php/topic,1044.msg15107/topicseen.html#msg15107)бях предложил една система за разглеждане на Духът като съставен като съставен от 3 части-Ат,Ваум и Минваррр.Целта на тази тема беше да представя един своеобразен „модел“ за „строежа“ на Духът,,който да има възможността да обясни неговото поведение през различните му реинкарнации,както и в „пространството“ между тях,и как Духът може да еволюира като едно цяло,но съставено от части НЕразграничими от него самият!Въпреки,че идеята за едно цяло съставено от части,които едновременно са цялото,но и НЕ могат да се разграничат една от друга е трудна за схващане от съзнание,което е свикнало да се осланя на директния перцептивен сензорен опит,то Аз поне смятам,че,ако й бъде даден шанс и време,то един по-„обигран“ с езотериката и различните Духовните учения индивид би могъл да я осъзнае!„Критичната тобка“ в нея е,че докато нашето съзнание е в конфликт САМО СЪС СЕБЕ СИ,то и Ние като ИНДИВИДИ не можем да „се впишем“ в света,който обитаваме и това състояние ни ПРЕЧИ да вземем реално положетелни за живота ни решения и да достигнем нашия истински потенциал!Но това НЕ е най-„сериозната“ грешка,която можем да допуснем.Такав грешка е когато Ние реално можем да възприемаме околния свят и да стигаме до правилните заключения КАКВО трябва да бъде нашето поведение в него Ние да ПРЕДпочетем да НЕ го възприемем,защото нашето СОБСТВЕНО Аз по своя воля избира да върши точно ОБРАТНОТО на това,което то самото ЗНАЕ,че е ПРАВИЛНОТО поведение в случая!Смятам,че за доста от нас това би била една правдоподобна дефиниция за Злото!
И тук възниква въпросът ЗАЩО при положение,че Духът ясно разбира,че това което върши НЕ трябва да бъде вършено той продължава да Го Прави!?Ето в този въпрос Аз и смятам,че се корени произходът на Злото!
И тук можем да възприемем „баналните“ отговори-за властта,парите,секса,славата,уважението и т.н.,които ВЕДНАГА изникват в едно съзнание когато се изправи пред отговорът на въпросът ЗАЩО един Дух предпочита да върши Зло вместо Добро!Но Аз смятам,че всички тези „стимули“ могат да бъдат „въведени“ в рамките на една единства обща „философска категария“-Изкушението!А тогава КАКВО е изкушение!?
Не е ли съзнателното отклонение от това,което Е ВИДНО,че трябва да бъде сторено в името на нещо,което ще бъде получено,ако бъде направено ОБРАТНОТО на правилното?Аз предпочитам да работя с тази дефиниция за изкушение!
Нека сега обаче да видим КАКВО става когато „впрегнем“ тази дефиниция за изкушение в разсъжденията за „механиката“ на работата на Духът спрямо моделът за (К)ху-то!Както е написано в другата тема когато Ат-ът влезе във взаимодействие с Минваррр-ът то между двата „компонента“(кавичките са наложителни,защото е НЕвъзможно структурата на Духът да бъде правилно прадставена механистично,а това е само едно приближение до истината)на Духът възниква една своеобразна „граница“,която се обуславя от тяхното взаимодействие за изграждането на ЕДНО ЦЯЛО.Тоест,в определени „аспекти“ доминира Ат-ът,а в други Минваррр9ът като ЦЯЛОТОпредставлява един своеобразен БАЛАНС между Ат-ът и Минваррр-ът.И както е казано в тази тема КОГАТО този баланс е ПОСТИГНАТ Духът(Кху-то)може да придобива все повече и повече възможностти и да открива нови и нови хоризонти за своето РАЗВИТИЕ!Ето така и протича ЕВОЛЮЦИЯТА на Духът!Но когато сложим изкушение в „уровнението“ системата изведнъж се ДИСбалансира в полза на Ат-ът.Това е логично,защото именно Ат-ът „печели“ НАЙ-много от него-той има възможност да РАСТЕ за сметка на създадената „дупка“ между това,което се изисква от РЕАЛНИЯ свят като поведение на индивида и това,което той ПОЛУЧАВА от него!
Но това поведение също така създава и РАЗРИВ между истинката природа на съществуването на индивида и това,което неговото съзнание ВЪЗПРИЕМА!И твърде често това „оглупено“ съзнание всъщност САМО по себе си става причината за увеличаване на този разрив докато се стигне до ситуация,в която САМИЯТ реален свят повече НЕ може да толерира поведението на индивида.И тогава в действие влиза Законът за КАРМАТА и както се казва-ВСЕКИ си получава каквото ЗАСЛУЖАВА!Но в този случай изниква един ДРУГ интересен въпрос-Както става ВЪТРЕ в (К)ху-то,което е ВЪЗПРИЕЛО този модел на поведение?Смея да твърдя,че отговорът е доста контраинтиутивен-Ат-ът,който е възприел такова поведение всъщност САМОстоятелно ПО СВОЙ СОБСТВЕН ИЗБОР чрез растежът си НАМАЛЯВА и чрез Усилването си ОТСЛАБВА!Тоест,НЕпрекъснато съществуващата борба между Ат-ът и Минваррр-ът се усилва за сметка на също така НЕпрекъснато съществуващата тенденция за БАЛАНС между двете и КОЕТО и да се усили в процеса на ЗАГУБА на едното се случва и ЗАГУБА НА ДРУГОТО!И така стигаме до един Дух,който САМОволно решава да се САМОУНИЩОЖИ!И дори нещо ПОВЕЧЕ-той е ЩАСТЛИВ от собственото си САМОунищожение!
Знам,че за много от Вас този извод може да се стори ПОГРЕШЕН,но ако проследите ЛОГИКАТА ми с времето съм сигурен,че ще успеете да намерите смисълът в думите ми!Ето какво ОТКРИХ-по същество КРАЙНАТА цел на Злото НЕ е да вземе нещо МАТЕРИАЛНО или ОСЕЗАЕМО-това което ВСИЧКИ виждат като ЦЕЛ на действията на ИСТИНСКИ ЗЛИТЕ ХОРА-тези,които ИСКАТ Злото да ТРИУМФИРА по света,всъщност НЕ е тяхната ИСТИНСКА ЦЕЛ!Те НЕ искат пари,власт,секс,внимание или каквато и да е било РЕАЛНО ПРИТЕЖВАНА ПРИДОБИВКА!Те всъщност дори и НЕ ИСКАТ НИЩО!
Крайната ЦЕЛ на Злото е ВСЕКИ един Дух попаднал под неговото ВЛИЯНИЕ да ПОиска да се САМОунищожи като се отрече от СОБСТВЕНАТА СИ СВОБОДНА ВОЛЯ в името на преследването на „щастието“ от това да НЕ съществува!
Знам,че е малко „сложно“(поради ЛИПСАТА на по-добра дума)за разбиране,но можете ли да „влезете“ в състояние на мисълтта,при което можете да си представите КАКВО би могла да върши една Душа лишена от връзка с РЕАЛНИЯ свят и неговите Закони!От човек,който СЕ Е ОТРЕКЪЛ от способността да възприема каквото и да е било способно да му донесе СТРАДАНИЕ!?В този човек изобщо ОСТАНАЛО ли е нещо?Дори и когато ЦЕЛИЯ СВЯТ съвсем ЯСНО му показва,че върви към САМОунищожението си!?