За Тялото > Упражнения

МАХАРИШИ АЮРВЕДА - ВЕДИЧЕСКА МЕДИЦИНА

(1/1)

Мортиша:
ВЪЗРАЖДАНЕ НА АЮРВЕДА
    
Аюрведа е призната за най-древната система за опазване на здравето. Тя е била предаване в продължение на хиляди години под формата на устна традиция и е съществувала в писмена форма от 400-та година преди Христа. В допълнение на многобройните фамилни традиции има също Аюр-Ведични университети с техните собствени специализирани департаменти като напримир вътрешна медицина, хирургия, гинекология, педиатрия и токсикология, които са съществували в продължение на стотици години. Теорията и практиката са били свързани по брилянтен начин, като интелектуалната мисъл и духовният растеж са били комбинирани по холистичен начин.

РАЗВИТИЕ НА МАХАРИШИ АЮРВЕДА
    

Древни текстове по Аюрведа
 
През последните векове холистичния подход на Аюрведа е бил изгубен и са останали само частични негови аспекти. В резултат на това именно тази частична форма е била основно практикувана в последни времена.

Промяна в това настъпи в края на 70-те години на миналия век. Индийският учен Махариши Махеш Йоги приканва няколко от най-опитните и известни Аюр-Ведични специалисти да си сътрудничат за възстановяването и стандартизирането на Аюрведа, за да се направи тя достъпна за Западния свят. Под неговото ръководство експерти от различни дисциплини на Аюрведа работиха заедно за възстановяването на мозайката на Аюрведа и останалата част от Веда в нейната цялостност.

В допълнение на това, пазителите на дълго пазените тайни рецепти и процедури в много традиционни Аюр-Ведични семейства са били мотивирани от Махариши да споделят своята мъдрост за първи път. Той вдъхновява авторитетни Аюр-Ведични специалисти и Санскритски учени да участват в превода на оригиналните текстове на Аюрведа на модерен език. Голяма част от Ведическото знание е било изгубено поради преводите от близкото минало. За да бъде то отново възстановено са били необходими много години на детайлна работа. След това западните учени поставят това възстановено и задълбочено знание в контекста на модерните научни открития.

МАХАРИШИ АЮРВЕДА ЗДРАВНИ ЦЕНТРОВЕ
    

Махариши Махеш Йоги,
под чието ръководство
се възражда Аюрведа
в нейната пълнота
Това е начина, по който Махариши Аюрведа започва своето съществуване. Целта е не само да се предложи Аюрведа така, както се практикува понастоящем в Индия, но също така да бъдат направени достъпни забравените аспекти в техните оригинални чисти форми. Основавайки се на възстановеното знание, Махариши Аюрведа Здравните Центрове започват да се изграждат от 1983 година по целия свят. Оттогава те предлагат пълен комплект от стандартизирани Аюр-Ведични лечения.

ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ НА ЛЕКАРИТЕ
Стандартизираните програми за обучение за лекари от целия свят са били структурирани и индийски Аюр-Ведични специалисти, които са университетски професори, лично обучават своите западни колеги. Чрез това обучение е възможно за лекарите от целия свят да научат различните аспекти на Аюрведа чрез използването на задълбочено основно и напреднало обучение. Това отговаря на нуждите едновременно на автентичността и съответствието с разбирането на модерната наука, осигурявайки по този начин висок стандарт на качество. Всеки западен лекар може да се възползва от задълбоченото експертно знание на индийския Вайдия (традиционен Аюр-Ведичен лекар), когато е необходимо за доброто здраве на пациента.

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
    

"The Raj" - един от центровете
по Аюрведа в САЩ
Методите на лечение на Махариши Аюрведа са били потвърдени от модерната наука. Голям брой изследвания върху резултатите от приложението на Махариши Аюрведа са били проведени в над 160 независими института в 35 страни.

Само за техниката на Трансценденталната Медитация, Ведическата технология на съзнанието, са проведени над 600 изследвания. През последните 20 години в над 100 изследователски експеримента са били изследвани Махариши Панчакарма и Махариши Аюр-Ведични билкови препарати. Тези изследвания (основно на Запад) документират впечатляващия принос на Махариши Аюрведа в поддържането на доброто здраве, психология и поведение на хората.

КАКВО Е АЮРВЕДА?
Аюрведа е най-древната в света система на превантивна медицина. Развита е в Индия преди около 6000 години. Аюрведа (което се превежда като "знание за живота") е естествен подход за създаване на баланс и засилване на лечебните качества на тялото.

КАКВО Е МАХАРИШИ АЮРВЕДА?
С навлизането на западното образование и западните традиции в Индия, задълбоченото и цялостно знание за Аюрведа се губи. Остават малък брой семейства запазили отделни части на Аюрведа, които са загубили своята връзка с цялото. През 70-те години на миналия век Махариши Махеш Йоги започва работа с водещите експерти по Аюрведа в Индия, с които систематизира и възстановява Аюрведа заедно с другите клонове на Ведическата наука в нейната чистота и пълнота съгласно класическите Ведически текстове.

    

ПРИЗНАНИЕ НА МАХАРИШИ АЮРВЕДА
Аюр-Ведичният Конгрес на Индия е най-висшата организация по Аюрведа в Индия, която представлява над 300,000 лекари (Вайдии). След изследването на Махариши Аюрведа в продължение на години, президентът на Аюр-Ведичния Конгрес на Индия, Вайдия Шив Каран Шарма Чхангани, заедно с други пет високопоставени представители признават, че Махариши Аюрведа е с най-високо качество и представлява автентично приложение на знанието за Аюрведа.

ОФИЦИАЛНА ПРЕПОРЪКА
"За този, за когото се отнася

    Д-р В.М. Дуиведи   
Д-р Б.Д. Тригуна
Д-р Балрадж Махариши

Водещи специалисти по Аюрведа в света, които са лекували редица известни личности, включително президенти
 
За мен е голямо удоволствие да потвърдя, че Махариши Аюрведа представлява традициите на Аюрведа в техните най-високи равнища на ефективност и цялостност, както са изложени в класическите текстове на тази наука.

Имах възможността да изследвам пряко огромния принос на Махариши Махеш Йоги във възраждането на тази древна система за здравеопазване и донасянето на нейните ползи за хората по света. Например: Махариши Аюрведа включва Йога (включително Трансценденталната Медитация и Асаните), Джйотиш (астрология), Гандхарва-Веда (музика) и други Ведически дисциплини, които са считани за жизнено важни за предотвратяването и лечението от древните Аюр-Ведични текстове.

Махариши Аюрведа включва целия обхват от терапии, препоръчвани в древните текстове, което не е общия случай на Аюрведата, която се практикува в Индия днес. Тя също така е включила високи стандарти на качествен контрол, използвайки модерни технологии. Освен това, нейната ефективност е била доказана в задълбочени научни изследвания, проведени в САЩ и Европа, както и в Индия.

Силно препоръчвам на всеки, който е заинтересуван от изучаването на Аюрведа да се насочи към Махариши Аюрведа, която предлага пълния обхват на това древно знание, така както е била изведена първоначално от древните мъдреци на Индия.”

Шив Каран Шарма Чхангани
Президент на Аюр-Ведичния Конгрес на Индия

Мортиша:
АЮР-ВЕДИЧНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА КОНСТИТУЦИОНАЛНИТЕ ТИПОВЕ ТЕЛА
    
За да се разбере как действа Махариши Аюрведа, първо е необходимо да се разберат трите фундаментални биологични принципа наричани “доши”.

ТРИ РАЗЛИЧНИ ПРИНЦИПА ОПРЕДЕЛЯТ КОНСТИТУЦИОНАЛНИЯ ТИП
В Махариши Аюрведа всичко в съзиданието има своя конституция. Всеки индивид има отделно физиологично и духовно устройство, което го отличава от другите. След като се запознае с тези принципи, дори начинаещ ще може да разбере своя метаболизъм, поведение, настроения и характеристики. Трите доши (Вата, Пита и Кафа) са принципи, които лежат в основата на всички функции на тялото.

НАШЕТО ТЯЛО ОТГОВАРЯ КАТО КИБЕРНЕТИЧНА СИСТЕМА
Нашето тяло е кибернетична система. Това означава, че то е саморегулиращо се и с помощта на комплексна система за баланс непрекъснато се стреми към компенсиране на смущенията, които то преживява. Например, тялото ще се опита да балансира постоянен Вата стимул чрез активирането на своите собствени резерви на Кафа и Пита. Ако тези резерви са вече изчерпани, тогава ще се развие здравословен проблем.

Трябва да разберем, че дошите действат в определен естествен обхват. Не трябва да считаме, че баланса на дошите е фиксирано съотношение на Вата, Пита и Кафа. Трите доши действат едни спрямо други според променящите се обстоятелства. Това е непрекъсната и изключително динамична регулираща активност. Доброто здраве не е състояние, то е процес. Нашето тяло непрекъснато се регенерира.

ТОКСИНИТЕ ПРЕНАТОВАРВАТ УМА И ТЯЛОТО
Ние непрекъснато взаимодействаме с околната среда. Приемаме токсини от въздуха и от храната ни. Тези токсини по-късно се абсорбират от нашите клетки и тъкани. Неправилното храносмилане на храната ни, негативните настроения и емоционалният натиск също могат да създадат токсини. Тези токсини възпрепятстват метаболизма, както и снабдяването с хранителни вещества на клетките, което е необходимо за здравословното функциониране. Това възпрепятства нормалната ефективност на нашите органи. Тези натрупвания, заедно с дисбаланса на дошите, са отговорни за почти всички болести.

ТРИ ДОШИ
За Аюр-Ведичните експерти трите форми на енергия - Вата, Пита и Кафа - се откриват не само като основа на човешката физиология, но и като невидими движещи сили на всичко в съзиданието. Подреденото взаимодействие на тези финни енергии на трите доши дава израз на всички аспекти на проявения свят. Специалистът по Аюрведа може да разпознае коя доша е преобладаваща, изучавайки структурата на тялото, емоционалното състояние, диетата, сезоните и отрязъка от деня.

Всичко, което има ефект върху нашата физиология, независимо дали е храна или преживявания чрез другите сетива, влияе върху трите доши. Ако гледате червен цвят, тази цветна картина ще увеличи Питата. Яденето на нещо сладко увеличава Кафата. Ватата се увеличава, когато не се почива достатъчно. Дошите също така се влияят от вътрешни стимули. Нервността увеличава Ватата; агресивните мисли увеличават равнището на Пита; любовт стимулира Кафата.

Мортиша:
ВАТА
 
Елемент   Въздух и пространство
Разположение в тялото
Дебело черво, репродуктивни органи
Функция   Движение
Време на деня   02:00 – 06:00
14:00 – 18:00
Сезон   Късна есен/зима
Качества   Сухо, леко, студено, финно, подвижно, бурно, чисто, бързо, гъвкаво
Умствени характеристики   Неспокоен ум, бедна памет, избягва конфронтация, активен, чувствителен, творчески занимания, лесно се измаря
Функция в тялото   Ентусиазъм, дишане, всички видове движения, подкрепя циркулацията, елиминиране на ненужните за организма продукти
ПИТА
 
Елемент   Огън и вода
Разположение в тялото
Средата на тялото, сърце, долната част на стомаха, черния дроб, жлъчката, далака, тънкото черво
Функция   Метаболизъм
Време на деня   10:00 – 14:00
22:00 – 02:00
Сезон   Лято, ранна есен
Качества    Горещо, остро, течно, леко мазно, кисело
Умствени характеристики   Интелигентен, точен, предприемчив, лесно раздразним
Функция в тялото   Зрение, храносмилане, топлина, цвят на кожата, глад, жажда, апетит, еластичност и гъвкавост на тялото, интелектуални способности
КАФА
 
Елемент   Вода и земя
Разположение в тялото
Глава и дихателни органи, горна част на тялото
Функция   Структура и субстанция
Време на деня    06:00 – 10:00
18:00 – 22:00
Сезон   Пролет
Качества   Тежко, хладно, меко, лепкаво, сладко, твърдо, мазно, бавно, сила, издръжливост, сдържаност
Умствени характеристики   решителност, незлобливост, нежност, съчувствие, преданост, спокойствие
Функция в тялото   Поддържането на цялостността на тялото и неговите органи, стабилност на тялото, сила, търпеливост, мощ, въздържание, кураж, благородност, защита на ставите
 http://www.gradnamira.org

freejoy:
Когато човек знае тези неща за своята конституция - дошите, които преобладават, то той върши съзнателно действия, които го водят към баланс на ума и тялото. Тази споделена информация е ценна. Споделям също тази статия за аюрведа , която може да е полезна по темата.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия