За Тялото > Упражнения

СВЪРЗВАНЕ НА ИН И ЯН

(1/1)

Мортиша:
СВЪРЗВАНЕ НА ИН И ЯН
(Енергийна първа помощ)
За разлика от меридианите странните потоци нямат свои акупунктурни точки. Но като държите определени Ин и Ян точки, всички странни потоци ще бъдат стимулирани, което ви дава огромен прилив на оздравителна енергия. Моите любими Ин и Ян точки с универсално предназначение са на пъпа и на Третото око. (Време: 2-3 минути):
1. Поставете средния пръст на едната ръка върху пъпа, а другия - м/у веждите (точката на Третото око).
2. Притиснете, а след това леко изтеглете и двата пръста нагоре, задръжте в това положение няколко минути. Тази техника задвижва енергийните потоци, уголемява и заздравява полето на аурата и ви кара отново да изпитате чувство за цялостност. Редовното й изпълнение отваря и Третото око!РАЗПРАТЕТЕ ПРОШКА В ТЯЛОТО СИ (Време: 1 минута или повече)
Разпратете прошка по цялото си тяло. Простете си за всичко, което сте си причинили или което не сте успели да си доставите. Простете си за това, че сте наранили другите. Простете на тези, които са ви наранили.
Повикайте спомена за човек или ситуация, която ви е причинила болка. Енергията на яд, обида, разочарование се трупат във вашите клетки. Не се самонаказвайте, бъдете милостиви със себе си - простете. Докато не простите - на себе си и на другите, няма да бъдете здрави. Успеете ли да изпитате искреното чувство за прошка, ще усетите огромен прилив на енергия, ще се почувствате олекнали, щастливи, здрави.

ИЗПРАТЕТЕ ЦВЯТ В ТЯЛОТО СИ (Време: 30 секунди или повече)
Извикайте във въображението си любим цвят. Оставате го да изпълни цялото ви тяло, плувайте в него, позволете му за изпълни всяка клетка. Ефектът е мигновен. Може да използвате за релаксация всичко любимо - звук, аромат, все едно реален или въображаем - мозъкът е готов да ни услужи по всяко време, стига да знаем какво искаме от него.

ЗАРЕДЕТЕ ТЯЛОТО СИ С ЧУВСТВО НА БЛАГОДАРНОСТ (Време: Колкото желаете)
Благодарността е едно от най-мощните средства за лечение. Изпълнете се с благодарност за всичко, което ви дарява животът. Ако е необходимо, повикайте в съзнанието си човек или ситуация, които ви изпълват с благодарност. Не забравяйте всеки ден да благодарите за това, че просто сте живи.

ВЛЕЙТЕ РАДОСТ В ТЯЛОТО СИ
Ако нямате под ръка човек, който ви носи радост, може да използвате въображението си: мозъкът реагира по еднакъв начин и на реални, и на въображаеми обекти/образи, което е и основата на всяка енергийна техника.
1. Изпълнете се с чувство на щастие. Използвайте всяка възможност: представа за човек или събитие, което ви изпълва с щастие.
2. Позволете си да изпитате щастие от простичкия факт, че сърцето ви бие, че белите ви дробове поемат въздух, че живеете.


ОТДЕЛЯНЕ НА НЕБЕТО ОТ ЗЕМЯТА
Освен че активира дейността на далака и задвижва странните потоци, това упражнение е разтягане на тялото, което освобождава натрупаната излишна енергия и в същото време доставя свеж кислород до клетките. То отваря меридианите, изгонва токсичните енергии и стимулира движението на свежа енергия в ставите. "Отделяне на небето от земята" е отлично упражнение, което бихте могли да изпълните всеки път, когато се чувствате неразположени, вероятно защото сте настинали или се разболявате от грип. Ако сте лечители, то освобождава отрицателните енергии, които сте поели от някой ваш пациент/клиент. Смятах, че аз съм изобретила това упражнение, но открих различни негови варианти в други страни, сред които Египет, Китай, Индия. Може би то се е предавало през вековете и културите, защото ние инстинктивно изпълняваме тези движения за освобождаване на натрупаната енергия и навлизане на свеж прилив. (Време: 2-3 минути):
1. Застанете с ръце на бедрата с разперени пръсти. Като вдишате дълбоко през носа, повдигнете ръце и с кръгово движение ги съберете пред гърдите - пръстите се докосват като в молитвена поза (Атманджали). Издишайте през устата.
2. Отново с дълбоко вдишване през носа, разделете ръцете си една от друга; протегнете едната високо над главата и я извийте в китката назад, сякаш изтласквате нещо над себе си; изпънете другата ръка надолу и я извийте в китката така, сякаш натискате нещо към земята. Задръжте тази позиция, докато ви е удобно.
3. Издишайте през устата, като върнете ръцете пред гърдите в молитвена поза.
Повторете всичко дотук, като смените положението на ръцете. Направете допълнително едно или няколко изтласквания в двете посоки.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4AI1IHMPXXo[/youtube]

Мортиша:
БЯЛА НИШКА
Това е едно могъщо енергийно упражнение, което много харесвам. Правете го винаги когато искате да подхраните "центъра на оцеляване" в коренната ви чакра (Муладхара). Препоръчвам го и на спортисти, и на всеки, който има нужда от допълнителна енергия, за да работи по-бързо и по-добре.
1. Седнете удобно. Вдишайте и си представете, че ярко бяла нишка (светлината й е подобна на създаваната от лампата през деня) тръгва нагоре по гръбнака ви от областта на опашната кост.
2. Вървейки нагоре, тя достига областта на гърба ви зад слънчевия сплит. Светлината влиза в слънчевия сплит и после излиза върху предната част на тялото ви.
3. Сега светлината тръгва обратно надолу, по центъра на стомаха ви, преди отново да влезе в областта срещу опашната ви кост и да стигне до изходната си позиция.
4. Вие създавате сияйно бял енергиен кръг, образуван от нишката светлина (виж илюстрацията). Тя ще започне да се върти все по-бързо и по-бързо - представете си я като бързо въртящ се пумпал.

Продължете да визуализирате въртенето от 3 до 5 минути.

ЕНЕРГИЕН КРЪГ
Това е друго чудесно упражнение. То е ефикасно за балансиране и разпределяне на жизнената енергия из цялото ви тяло.
1. Седнете удобно и се съсредоточете върху дишането си, за да се отпуснете.
2. Визуализирайте светещо кълбо ярко бяла енергия (с големината на топка за тенис), което се движи нагоре по гръбнака ви, започвайки от дъното в областта на опашната кост.
3. Кълбото от енергия се движи по гръбнака ви както водата би се движила по маркуч.
4. Когато стигне до първия прешлен на врата ви (онзи до главата), придвижете кълбото към и по дясното рамо. Сега то може да се върне обратно до опашната ви кост, но този път по външната част на тялото ви. Сякаш рисувате върху гърба си невидимо крило.

Повторете за лявата половина на тялото, започвайки с ново кълбо от светлина в основата на гръбнака.
Поддържайте образа на тези крила в ума си. Сега си представете как двете пламтящи кълба от енергия се въртят по този маршрут. Трябва да си представите 2 въртящи се кръга, сякаш имате 2 енергийни перки на гърба си.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZRAQDICuuSM[/youtube]

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия