За Тялото > Упражнения

Енергийно лечение с цветове

(1/1)

Мортиша:
Енергийно лечение с цветове

Невидимите ни тела и аурата

Седемте цветови вибрации на светлината могат да навлязат в телата ни чрез аурата, която ни обгражда. Съществуването на аурата и невидимите тела е било известно от хиляди години, но едва наскоро започна да се възприема и от западната култура. Една от най-важните функции на аурата е да поглъща биоенергия – светлинна енергия, – за да подхранва невидимите ни тела. Според древните индийци и източните мъдреци всяко човешко същество притежава седем тела. Започва се от физическата форма, която е обградена от невидими тела, които излъчват светлина около нас. Физическото тяло е най-плътно и е единственото, което можем да видим. Етеричното и останалите пет тела на аурата са невидими за очите, освен за хора със специфични способности.
Аурата е съставена от множество красиви цветови вибрации, които са невидими. Те създават нещо като яйчена черупка около телата ни. Пулсиращите цветове на аурата отразяват здравословното ни състояние и непрекъснато се променят в зависимост от настроенията, чувствата, мислите и състоянието ни. Проблемът в някоя област се проектира като издутина или следи върху аурата. Енергийните блокажи също незабавно се проявяват, затова природата на аурата е много важна за цветотерапевтите.
Аурата е съставена от три основни пласта. Първият е физическият, който представлява физическото и етеричното тяло. Етеричното тяло е пълно копие на физическото, но вибрира на по-високо равнище и затова е невидимо за очите. Както в енергийното поле на Земята – озоновия слой – в етеричните тела могат да се появят дупки, които да пропуснат навътре вредни вибрации.
Блокажите и дисбалансът се проектират върху етеричното тяло много преди да се проявят върху физическото. Те, обаче, могат да се излекуват чрез цветови вибрации, преди да дадат отражение върху физическия си двойник. Затова основната цел на цветотерапевтите е да добавят нужните цветове и да коригират и хармонизират етеричното тяло. (По-късно в тази книга ще видим как, като консумираме храни с необходимия цвят и следваме Цветната жизнена диета, ще можем да подсилим и изпълним с жизненост етеричните си тела и така да предпазим от нараняване физическите.)
Вторият пласт на аурата е съставен от емоционално и интелектуално тяло. Емоционалното тяло често е известно като астрално и, както показва името му, е свързано с чувствата. Ние сами усещаме влиянието на цветовете върху настроението. Възприемаме някои от тях като вдъхновяващи и извисяващи, а други – като потискащи. Понякога използваме изрази, свързани с цветовете, без истински да се замисляме за скритото значение на думите.
Другата половина на този пласт– интелектуалното тяло – може да бъде разделена на горна и долна. Долната част на ума е свързана със заучените отговори и модели, които сме възприели като деца. Горната е свързана с душата и ни дава творческите и интуитивните способности.
Третият пласт на аурата се състои от три духовни тела, които са нашата връзка с Вселената. Ние сме свързани с божествената енергия, въплътена в космическите лъчи на бялата светлина чрез система от телесни енергийни центрове, известни на древните индийци като чакри. Отделните цветови вибрации се привличат от различни енергийни центрове, които вибрират на същата честота като цвета. Енергизираният център или чакра изпраща положителни вибрации на съответните телесни системи, органи и жлези.
Чистата бяла светлинна енергия влиза в аурата чрез коронната чакра и преминава през епифизата, която разделя светлината на седемте є цветови компонента. Тя изпраща лъчите към етеричните енергийни центрове, чакрите, за да им даде жизненост. Всеки един от лъчите има своя дължина и честота на вълните. Той съдържа определена енергия и вибрации, които имат специфични качества и въздействие върху нас. Най-бавните вълни на червеното и жълтото са загряващи и стимулиращи. Най-късите и бързи вълни на тюркоазеното и синьо-лилавото са разхлаждащи и успокояващи. Зеленото не е нито топло, нито студено и поддържа хармонията между всички други елементи. Поради тази причина зеленото се използва за лекуване и лечебно развитие на нашите клетки и тъкани.
Всяка част от физическото ни тяло и телесните ни функции има чувствителност към различен цвят, тъй като всеки орган вибрира на честотата на определен цвят. Когато органът или жлезата функционират зле, те губят присъщата си вибрация, точно както при лоша настройка се губи радио-сигналът. Когато засилим сигнала или вибрацията на цвета, органът ще се енергизира и ще избистри приемането. Така балансът на тялото ще бъде възстановен. Можем да засилим въздействието на определи цветове върху здравето си, когато се обграждаме с тях.
Тази връзка между цветовете и органите на тялото е била застъпена от векове в източните философии и религии. Дори и в европейската култура тя се открива в различни идиоми. Например, зеленият цвят е свързан със сърцето, затова ние позеленяваме от завист като осъзнаваме, че завистта идва от сърцето, центъра на емоциите. Червеното пък е цветът на основния енергиен център. Той символизира гнева, който повишава температурата и пулса ни и буквално ни кара да почервенеем. Когато развеем червено знаме пред бик, това го гневи, въпреки че биковете са далтонисти. Бикът чувства червената вибрация, която повишава агресивната му енергия. Ние извличаме жизнена енергия за физическите си тела през основния център или чакра. От там тя преминава през всяка наша клетка и я изпълва с живот.

Мортиша:
Цветна жизнена диета

Сега, след като знаем за действието и качествата на физическите и космическите хранителни вещества, ще ни бъде много по-лесно да разберем какъв е начинът, по който можем да извлечем най-голяма полза от храната, за да заситим телата и енергийните си центрове.
Голяма част от хората са напълно зависими от енергията, която поемат чрез храната. Трябват ни ястия, които стимулират, а не които затлачват свободния поток на енергия в телата ни. Това ще ни донесе съзидателна хармония. Разбира се, качеството на ястията, които поглъщаме, е тясно свързано с качеството на живота. Ако горивото не е добро, органите също ще функционират непълноценно и лесно ще се разболяваме. Когато приемаме храна от правилния тип и цвят, ние ще влеем жизненост и повече космична енергия в системите си.
Храната съдържа не само хранителни вещества, които осигуряват гориво за тялото, но и цветови вибрации, които се извличат по подобен начин както другите хранителни елементи. Вече видяхме, че цветовете на естествените продукти са тясно свързани с химическите и вибрационните енергии, които се съдържат в тях. Това е чудесен начин, който природата е създала, за да можем едновременно да заситим тялото и духа си. Естествените пигменти на продуктите ще ни помогнат да изберем подходящите цветове, които ще поддържат равновесието на телесната ни енергия. Точно както се нуждаем от разнообразна и балансирана диета, за да поддържаме здравето си, така се нуждаем и от енергията на седемте багри на спектъра. В глава 3 ще разберем кои са основните храни на Цветната жизнена диета. Цветовите им вибрации не само засищат физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни активност, както и върху духовното ни равновесие.
За да балансираме всички необходими за здравето елементи, трябва да се храним с растителни продукти. Растенията, които изсмукват полезни вещества от земята и се развиват под естествена светлина, са изпълнени с жизнена енергия чи. Те се смилат лесно и бързо отделят полезните си елементи.
Немалко значение има фактът, че много от великите хора в световната история са били убедени вегетарианци. Сред тях например са Буда и Махатма Ганди. Има и християнско учение, което вярва, че Исус Христос е принадлежал към религиозната група на есеите, които са стриктни вегетарианци. Такъв е бил и гръцкият мъдрец и философ Питагор и философите Платон и Сократ. Биографът и философ Плутарх е първият, който е писал за ползата от вегетарианството. В есето си “За яденето на месо” той описва консумацията на животински продукти като една стъпка преди канибализма. Други известни вегетарианци са художникът и учен Леонардо да Винчи, революционерът Лев Толстой и поетът Пърси Шели.
Трябва да обърнем внимание и на природния ритъм, почитан от предците ни. Храненето е съществена част от всекидневието ни, към която всеки от нас има собствени предпочитания. Като се ръководим от цветовете, ние ще се научим да ядем неща, които подпомагат собствените ни биоритми. Това означава, че като консумираме различно обагрени продукти през различните часове на деня, енергията им ще хармонизира с естественият ни телесен ритъм и функционирането на органите и жлезите ни. За да го направим, трябва внимателно да се вслушаме в посланията на тялото си. Ако използваме цвета и аромата при избора на сезонни храни и ги ядем по времето, когато енергията им е най-силна, ще създадем хармония от положителни вибрации, които ще ни осигурят добро здраве и дълъг живот.
Когато четете тази книга, не забравяйте, че цветовете не са отделени един от друг, а се преливат помежду си, така че някои от плодовете и зеленчуците съдържат повече от един цвят. Например някои ябълки са съвсем зелени, други са жълто-зелени, а трети са изцяло жълти. Освен това продуктите, съставени от различни части на едно растение, може да имат различен цвят.
Цветната жизнена диета, която представяме в тази книга, се основава на сезонните храни и ритъма на природата. Това е цялостна система, основана на разнообразието и умереността, а не на ограничението и отхвърлянето. Тя ви предлага пълноценен начин на хранене и свободата да подобрите качеството на живота си. Заедно с цветното дишане (вж. глава 10, стр. 281–287) тя създава жизнен модел, който акцентира върху значението на космичното хранене и ни осигурява задоволяване на личните нужди.

Седемте основни принципа на Цветната жизнена диета

1. Яжте умерено и свободно, като се съобразявате с индивидуалните си нужди. Свободното хранене е консумация на пълноценни продукти в каквито количества ви харесва и когато ви харесва. Единственото условие е да изградите усет за естествените си нужди (вж. глава 2).
2. Яжте разнообразни цветни храни, които ви осигуряват цялата гама от цветна енергия.
3. Яжте естествени, органични, “живи” продукти, богати на физически и вибрационни хранителни вещества.
4. Предпочитайте местни, естествено отгледани зеленчуци.
5. Поддържайте балансирана диета, като използвате цветовете като ключ към приемането на разнообразни типове храна.
6. Избирайте определена цветна храна в момент от денонощието, когато енергията є ще може най-добре да въздейства върху биоритмите ви.
7. Използвайте определени цветни продукти, които да коригират енергийния ви дисбаланс.

Цветната жизнена диета ще ви научи да използвате цветовете интуитивно, за да създадете вкусни и питателни ястия, от които да извличате максимални количества енергия на всички равнища. Ще започнете да изпитвате наслада от храненето и ще преоткриете удоволствието да се грижите за себе си и околните

Мортиша:
Седемте модела на хранене

Нека погледнем седемте състояния, които влияят на избора на храна, и да видим как всяко едно помага или вреди на способността ни да бъдем пълноценни и здрави. Всеки начин на ядене отговаря на психологическото качество на цвета на дъгата и на чакрата.

Автоматично ядене – червен

Червеното е цветът на основните жизнени сили и на кръвта. То стимулира мускулната активност и показва дали принципът ни на оцеляване е “бий се”, или “бягай”. Първоначално възприемаме този модел в майчината утроба, където сме хранени без съзнателно усилие от наша страна. В най-ранна възраст продължаваме да следваме този навик, като приемаме храна при стимули от страна на тялото ни. Добре е да се разделим с този модел в ранното си детство, но много хора продължават да се хранят автоматично и в зряла възраст. Други по инерция пият чаша чай, когато се приберат вечер от работа, или отиват до хладилника, за да похапнат нещо, дори без да са гладни.

Сензорно ядене – оранжев

Оранжевото е свързано със сексуалната енергия и храносмилателната ни система. Когато става въпрос за храна, бързо се учим да откликваме на положителни сензорни стимулации. Има цветове, аромати, вкусове и материи, които ни карат да се чувстваме добре, затова започваме да избираме неща, които пресъздават тези приятни емоции. Ядем сладкиши, шоколад, сладолед и пием газирани напитки заради удоволствието, което доставят на сетивата. Самата мисъл за любимите храни пълни устата със слюнка. От години хранителната индустрия печели от хората, които ядат сензорно, а много от нас са точно на това равнище.

Емоционално ядене – жълт

“Емоционалното ядене” може да бъде наречено и “успокояващо”, тъй като е свързано повече с емоционалните ни нужди, отколкото с изискванията на тялото. Това означава, че когато сме уплашени, нервни или депресирани, се опитваме да се успокоим чрез ядене. Много от нас се опитват да натъпчат устата си, за да могат буквално да є попречат да говори, когато самочувствието им е понижено или им е трудно да изразят чувствата си.
Връзката между чувствата и храната започва в ранна възраст и може да трае цял живот. Така е, защото мнозина са възнаграждавани за доброто си поведение с нея. Научили сме се да асоциираме яденето с одобрение, удоволствие и в крайна сметка с любов. Дори като възрастни почти винаги свързваме хубавата почивка с изобилна храна. Тази асоциация е толкова дълбоко вкоренена, че ще е необходимо да се научим да надрастваме емоциите си и да извикаме на помощ отговорния и разумен “възрастен” в нас, който да ни покаже други начини, по които да се успокояваме.
Емоционалното ядене е свързано със слънчевия сплит, където е съсредоточена нервната енергия. Неспособността да се храним правилно е симптом за по-дълбоки умствени и психологически проблеми. Храненето е тясно свързано с развитието на уважението и любовта към себе си, които са две от основните качества на уверената и здрава личност. Често чуваме хората да казват, че не могат да готвят само за себе си. Тези, които живеят сами, обикновено стават жертва на такова мислене, тъй като се отнасят към себе си без уважение и подценяват собствените си нужди. Способността да се грижим за себе си е жизненоважна, ако искаме да изградим стабилна и изпълнена с любов връзка с другите.
Сред хората, които често пренебрегват собствените си нужди, са двойките, в които и двамата партньори работят по цял ден. Те често казват, че нямат време да пазаруват и са прекалено уморени, за да готвят. Ако в тези думи разпознавате себе си, ще ви бъде от полза да организирате по-добре времето си и в края на седмицата да купувате трайни продукти като картофи и ориз. Няма да ви е трудно да намерите денонощен магазин и през ден или два да си набавяте от него пресни продукти. За да си осигурят разнообразие, работещите хора трябва да намерят места за пазаруване, където ще им бъде интересно, приятно и забавно.
Купуването на храна само по себе си може да бъде награда. Посещението на пазара, хлебарницата или плод-зеленчука може да се превърне в приятна разходки през почивните дни. Това занимание трябва да бъде отморяващо, а не да изсмуква енергията ви. Не е трудно да си приготвите вкусни ястия от прости и свежи продукти. Това е изключително важно за хора, които водят напрегнат живот, изпълнен със стрес.
Автоматичното, сензорното и емоционалното ядене могат да бъдат разрушителни за здравето, ако се придържаме към тях за дълъг период от време.

Социално ядене – зелен

Зеленото е цветът, който се асоциира със сърцето. Чрез него получаваме и да даваме любов. Този цвят ни свързва с природата и другите хора. Посредством зеленото сме в състояние да докоснем другия и да го почувстваме.
Социалното хранене цели икономия на храна, тъй като много хора не могат да си позволят да консумират онова, което биха искали. Например изхранването на многочленно семейство е един от случаите, в които количеството на храната е много по-важно от качеството. Социалното хранене изисква да ядем независимо от това дали сме гладни или не, защото е трудно да се устои на натиска на групата. Ако посетите свой приятел и той отрупа масата пред вас с блюда, ще ви бъде трудно да не ядете повече, отколкото бихте искали. Много от нас са похапвали за удоволствие на своите родители, баби и дядовци. Роднините често упражняват натиск върху децата, като им казват: “Ако не ядеш, никога няма да пораснеш.” или “Помисли за всички гладуващи деца по света.” Обикновено децата консумират само това, от което имат нужда и ако ги оставят на спокойствие, няма да вкусят и хапка повече. Но често те са насилвани да ядат много повече, отколкото е необходимо. Това оставя диря и в живота им на възрастни.

Интелектуално ядене – син

Синьото е цветът на интелекта, но по-важна е връзката му с интуитивната страна на нашата натура. Интелектуалното ядене е основано на идеята кое е добро за нас. Може да научим основните принципи на хранене в училище и да продължим да развиваме идеите си от книгите и медиите. Интелектуалните ни способности ни помагат да решим дали да следваме препоръките и да започнем специализиран режим. Много диети изискват скъпи продукти, затова малко хора са в състояние да се придържат към тях. В ограничителните режими често липсват някои вещества. Те нарушават баланса на системите ни и предлагат модел, който не е приемлив или достъпен за повечето от нас.

Идеологическо ядене – индиго

Индиговото олицетворява силата на знанието и се асоциира с промените и филантропията. Идеологическото ядене произхожда от религиозните и социалните обичаи на дадена група. Повечето от тези правила са се развили при специфични обстоятелства и са били подходящи за средата, в която са възникнали. Начините на отглеждане, събиране, съхранение и приготвяне на ястията, както и методите за убиване на животните, създават традиционните начини на хранене. Като изключим факта, че твърде бързо сме забравили положителния ефект от постенето, съвременният човек няма хранителна полза от придържането към тези древни правила. Някои традиции, свързани със сервирането и консумирането на храна, могат да бъдат дори пагубни за здравето ни. Истинската роля на идеологическото ядене е запазване на традициите.

Свободно ядене – лилав

Лилавото е най-високата вибрация от цветните лъчи. То въплъщава всички други цветове и олицетворява възраждането и извисяването. Лилавото преобразува най-ниската енергия в най-висока, като ни свързва с космическите сили. Свободното ядене означава консумация на цветни храни в основните пропорции, в зависимост от сезона и личните нужди, непринудено адаптиране към заобикалящия свят и избор на продукти, в зависимост от целта, която сме си поставили.Когато ядете свободно, в хармония с естествените ритми, неизменно ще постигнете здраве и щастие.

Купуването, приготвянето и консумирането на храна отново ще се превърне във важна част от живота ви. Те не бива да са нещо, което правите бързо и без да се замисляте. Изборът на цветната диета ще придаде истинска стойност на живота ви.

http://www.maxima.bg

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия