За Тялото > Упражнения

Подправките и тяхната цветна енергия

(1/1)

Мортиша:
Подправките и тяхната цветна енергия

Много подправки могат да бъдат използвани при готвене, а от други се приготвят ароматни цветни чайове. Както маслата, част от подправките имат две цветни честоти, особено когато се използват няколко части от растението. Това обикновено са допълващите се цветове – червен/зелен, син/оранжев, жълт/лилав. Розмаринът е изключение от това е правило. Той е подправка “от главата до петите”, като балансира най-горната и най-долната чакра, което означава, че е свързан едновременно с червения и лилавия цвят.
Ето някои подправки, които ви препоръчваме да използвате, заедно с няколко думи за качествата им.

Червен
Стимулиращ, загряващ, тонизиращ
Джинджифил, коприва, кресон* (червен/зелен), лютив червен пипер, розмарин (червен/лилав), чер и бял пипер, цветове от хибискус.

Оранжев
Загряващ, отпускащ, тонизира храносмилането
Бергамот, дафинов лист (оранжев/син), индийско орехче, кориандър, кумин, червен пипер.

Жълт
Газогонен, влияе върху нервната система и стомаха, почиства кожата
Глухарче, иглика, имел (жълта боя, поставете върху кожата за премахване на брадавици), индийско орехче, канела, кимион, копър, кориандър, кумин, лайка, маточина, невен, шафран*.

Зелен
Пречистващ, балансиращ, стимулиращ нервната система
Коприва, копър, люцерна, лук, магданоз, мента (дива и градинска), пелин, риган, черен оман, чесън.

Син
Успокояващ, антисептичен, противогъбичен, антибактериален
Бял равнец, валериан, ирландски воден мъх, кимион (син и оранжев), коча трева, майоран**, мащерка, синьо-зелено водорасло, хмел, чесън.

Лилав
Пречистващ, успокоителен, диуретичен, предпазващ
Боровинка, ванилия, дива пасифлора, лавандула, плодове от хвойна, пурпурен градински чай, ружа (лилави цветове), сладка теменуга (не се препоръчва за деца).

Билкови чайове

Червен
Бергамот, малина, шипка, цветове на хибискус.

Жълт
Джинджифил, женшен, канела, лайка, липа.

Зелен
Върбинка, копър, лимон, мента.

Син
Корен от женско биле, къпина, цветове от пореч, цвят от бъз.

Лилав
Градински чай, лавандула (използвана внимателно и в малки количества).

Тези треви могат да бъдат използвани като отвари с медицинска цел, за гаргари и компреси. Сред тях са босилек, градински чай, дафинов лист, исоп, кервил, корен от валериан, кориандър, копър, магданоз, мащерка, риган, розмарин, хвощ.
Билковите отвари се приговят като чай. Заливате 2 Ѕ чаши вряла вода с 1 супена лъжица сухи билки или 2 супени лъжици свежи растения. Оставете да се запари около 10 минути и прецедете в кана. Пийте по една малка чаена чаша от отварата (студена или топла) три пъти на ден. За ароматизиране използвайте мед или лимон. Отварата може да престои в хладилника до24 часа.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия